Bästa vandringslederna i Sverige

Vandring är en aktivitet som ökar i popularitet i Sverige. De allra flesta kan delta i en vandring tack vare att motionsformen går att anpassa efter ålder och svårighetsgrad. Sverige som är ett avlångt land bjuder på varierad miljö som hav, kust och fjäll vilket bidrar till att vandringarna kan bli väldigt varierade. Den vandringsled som av många anses som den mest spektakulära är vägen till Kebnekaise. Leden är 24 kilometer lång och går från STF Kebnekaise Fjällstation till sydtoppen och omvänt. Att bestiga sydtoppen tar omkring 10 till 12 timmar.

Att vandra uppför Sveriges högsta berg kräver inte att du är expert men väl påläst och har stor respekt för vädret som plötsligt kan slå om. Kungsleden ligger även den i Norrland, närmare bestämt mellan Abisko och Hemavan. Hela leden är 40 mil men den är uppdelad i etapper. Kungsleden är utsedd till en av världens vackraste vandringsvägar och skapades av Svenska Turistföreningen, STF för över 100 år sedan. Beroende på passage passar leden både nybörjare och mer vana vandrare. Utmed leden finns stugor som drivs av Svenska turistföreningen att hyra för övernattning.

Kortare dagsturer

För dig som önskar gå kortare dagsturer kan Sörmlandsleden rekommenderas. Leden är sammanlagt 100 mil och sträcker sig från Björkhagen till Stockholm. Däremellan passerar du bland annat Eskilstuna, Kolmården och Trosa. Detta är en väldigt varierad led som både är väldigt tuff på sina ställen och en led som passar även för strosande. Lämplig om du bor i exempelvis Stockholm och vill få en naturupplevelse blandat med stadsliv. Befinner du dig istället på västkusten har du möjlighet att vandra Bohusleden som kommer att hänföra dig med sitt blåa vatten och sina vackra vita trähus.

Lite längre ner i landet, i Halmstad går Prins Bertils stig. Leden är lättvandrad och slingrar sig i skogen utmed havet från Simstadion ganska nära centrum och ut mot Tylösand. Namnet kommer av att just prins Bertil och hans Lilian i många år hade ett sommarhus i Tylösand. Leden är 18 kilometer. Från Halmstad till Öland är det omkring 260 kilometer. Både Öland och Gotland bjuder på en annorlunda natur mot fastlandet. På Öland har du möjlighet att vandra på Mörbylångaleden som går i en miljö vilken har utsetts till världsarv av Unesco.